ALEXANDERTEHNIKA

A.T. STUDIO | Prvo mjesto Alexander tehnike u Hrvatskoj
A.T. Studio
Tim stručnjaka educiranih u Alexander tehnici s područja
FIZIOTERAPIJE | LOGOPEDIJE | GLAZBENE UMJETNOSTI

Za koga?

Rad s bebama

Rad s bebama
Bebe danas nemaju isti način života kao što su to imale bebe u prošlosti. Često su već u utrobi preko svoje majke izložene stresu radi ubrzanog života majki ili zbog sjedalačkog života majki te drugih prisilnih položaja kojima su majke izložene radi svojih profesionalnih opredjeljenja.  
Možda se uslijed bolesti primarni refleksi kod beba ne razvijaju u svojoj punini ili se kroz prve mjesece života u potpunosti ne integriraju tj. ne ugase i na taj način remete prirodnu psihohizičku ravnotežu.
 
Također, za bebe se prije nije koristilo puno pomagala poput nosiljki, koje često usprkos sigurnosti i praktičnosti koje pružaju, narušavaju primarnu kontrolu (dinamična ravnoteža glave u odnosu na tijelo) . Djeca su puno više vremena provodila u svojim domovima i na podu, a manje ili gotovo nikako nisu se prenosila u nosiljkama i boravila u kolicima.
Pomagala za bebe koja se u današnjem modernom svijetu nažalost često koriste, štete primarnoj kontroli odnosno prirodnom načinu pokretanja.
Primjer: u zaobljenoj nosiljci bebe se savijaju u lumbalnom dijelu kraljžnice, a zbog mogućeg krivog položaja lumbalni dio se skraćuje, pritišće ili iskrivljuje. Lumbalni dio trebao bi zadržati svoju dužinu, širinu i fleksibilnost, a savijanje nogu trebalo bi biti iz kukova, zglobova koji su predodređeni za savijanje nogu. Tako se već u prvim danima života može razviti skolioza (postranično iskrivljenje kralježnice) ili kifoza (kralježnica je svinuta prema natrag).
 
Prekratkim boravcima na podu bebe ne uspijevaju razviti dobro svoju koordinaciju, osjećanje sebe u prostoru, otvoriti mogućnost željenja da stignu samostalno do nekog predmeta, da dobro razviju  rotacije, gmizanje i puzanje. Željom obitelji da se djete što prije posjedne i postavi na noge djeca se prebrzo postavljaju u sjedeći položaj i na noge. Na žalost, još uvijek se često koriste i hodalice radi što brže vertikalizacije. Ukoliko odrasli žele i misle da su djeca spremna za sjedenje i ustajanje, to ne znači da djeca doista i jesu spremna da dođu u sjedeći ili vertikalni položaj.
Preranim postavljanjem djece u određene položaje ili korištenjem pomagala koja su se u današnjem modernom i brzom načinu života nametnula kao potrebna često narušavaju primarnu kontrolu i onemogućavaju dijete da se razvija u njegovim prirodno danim psihofizičkim potencijalima.
 
U satovima Alexander tehnike možete dobiti edukaciju na što trebate obratiti pažnju kod vas i vašeg djeteta da bi se ono prirodno, lagano i koordinirano psihofizički razvijalo.
Kako biste poboljšali njegovu prirodnu koordinaciju i kako biste otvorili nove mogućnosti daljnjeg razvoja bilo da dijete ima probleme u prirodnom pokretanju koje je nastalo uslijed bolesti ili koje je nastalo zbog krive uporabe.

Rad s bebama

Kontakt

Mob

+385 (0)91 518 02 04
  
  
    

E-mail

andreja.tokic76@gmail.com